Yin Yoga - Prana
(Nefes Teknikleri Çalışması)
Düzenli ve dikkatli nefes egzersizleri yapmak, yatıştırıcı ve enerji verici olabildiği gibi panik ataktan sindirim sorunlarına kadar strese bağlı tüm sağlık problemlerine yardımcı olabilmektedir.
Bu çalışma, Yin & Yoga disiplinini nefes teknikleri ile birleştiren yeni bir uygulamadır. Sakinliğe ve esnekliğe davet eder. Bedende esnek olmayan dokular üzerinde ve fasya rahatlatılarak çalışılır. Aynı şekilde duygusal bedende de esnek olmayan bakış açılarının da farkındalığı sağlanır. Kısa bir meditasyon çalışması ardından başlayan ders, bir buçuk saat sürer. Bedenin özellikle kapalı ve tutuk bölgeleri dikkate alınarak her derste bir alternatif nefes çalışması eğitmen tarafından seçilerek uygulanır.
Bu Özel Yin & Yoga Çalışmasında Uygulanan Nefes Teknikleri:
•Psoas Nefesi
Hepimizi, doğumla bu dünyaya iten Psoas kasıdır. Ruh kası diye de adlandırılmış bu kasın birincil işlevi, düşmemek için korku refleksi ile gerilip yürümeyi sağlamaktır. Bedendeki en uzun kaslardan birisidir ve diğer bağlantılarıyla birlikte diyaframa da bağlıdır. Özellikle nefesle ve egzersizle esnediğinde şimdiki anla kolayca bağlantı kurmamızı sağlar.
Bu çalışma, Psoas kaslarınızın esneyerek nefes almak için yaprak gibi açılmasını, leğen kemiği bölgesinin de nefes ile dolmasını sağlar. Oksijen açısından yetersiz kalmış bu bölgelere nefes ulaşması sayesinde beden derin bir canlanma ve hafiflik kazanır.
•Kartal Nefesi
Kartal nefesi, fiziksel ve dünyasal gücünüzü arttırmak için yapılan bir çalışmadır. Her gün düzenli yapıldığında tıpkı bir kartalın fiziksel gücü, net görüşü ve kondisyona ulaşırsınız. Sağ beyin sol beyin ve beden farkındalığı dengelenir. İlk seferde bir çabalama hali hissedip birazcık yorulmamız mümkün, ancak zamanla nefes yolu ve kapasitemiz güçlendikçe kondisyonunuz da artacak, özgüveniniz tazelenecektir.
•Diyafram Nefesi
Diyafram kasını aktive etmeyi öğrenerek nefes almak hayatınızın kalitesini değiştirdiği gibi, solunum sırasında karın bölgesi kaslarının eyleme katılmaması ya da limitli kalması sebebiyle gergin, kaygılı, aceleci, depresyonlu, aşırı savunmacı, kavgacı, sabit fikirli ve telaşlı ruh hallerini ve davranışları da dönüştürür. Bu nefesi hatırlamak kolaydır. Çünkü bebekken kolay aldığımız bir nefestir ve zamanla bu nefes derinliğini kaybedip bedenin üst katmanlarına taşınsa da bir kaç küçük pratikle kısa zamanda bedendeki doğru yerine yeniden oturur.
•Sweep Nefesi
Sweep nefes; çakralarınızı şifalandırmak için kullanılan nefes uygulamasıdır.
Çakraların her biri vücudunuzdaki bir bezin karşılığıdır. Çakraların tıkalı olması, ters yönde çalışması, ya da yetersiz çalışması demek, ilgili bezin çalışmasında sorun olması demektir. Endokrin sistem olarak adlandırılan bezlerin, bedenin kullandığı enerjiden yeterince pay almaması, bezlerin hücrelerine yeterince oksijen gitmiyor olması toksine sebep olur. Toksinlerin vücuttan atılmasını %70 oranında solunum işlemi gerçekleştirir. Bu nefes çalışmasında, doğru ve büyük hacimli nefesler alınıp, uzun süreli nefes vermek, toksinlerin atılmasına yarar ve bedene etkili bir detoks sağlar.
•Sakinleştirici Nefes (4-7-8 Nefesi)
Bu nefes egzersizi sinir sisteminiz için doğal sakinleştiricidir. İlk kullanımda daha etkili olan, fakat zamanla etkisini kaybeden sakinleştirici ilaçların aksine, bu alıştırma ilk kullanımda hafif olsa da tekrarlandığında gitgide güç kazanır. 4-7-8 Nefesi, belirli aralıklarda nefesimizi almak, tutmak ve serbest bırakmak üzere tasarlanmış sakinleştirici etkisi çok yüksek olan bu nefes tekniği ile kontrol edebildiğimiz ve düzenleyebildiğimiz nefesimiz, rahat bir zihne ulaşmada faydalı bir araç haline gelir.
•Balance Nefesi
Önce sağ ve sonra sol burun deliğini hafifçe kapatarak eşit sayılı nefesler alma yolu ile sinir sistemini dengelemeye yarayan ve bilinci açıp, farkındalığı anında yükselten Balance Nefesi, her iki burun deliğinden de en yüksek verimi alabilmemiz için uygulanır.
Sol burun deliğinden alınan nefesin etkileri:
· Sakinleştirir – serinletir.
· Empati yapmanızı kolaylaştırır.
· Daha duyarlı olmanızı sağlar.
· Olayları daha iyi analiz etmenizi sağlar.
· Yeme bozukluğuna iyi gelir.
Sağ burun deliğinden alınan nefesin etkileri:
· Dinçlik verir.
· Daha kolay odaklanmanızı sağlar.
· Harekete geçmek için hazır olmanızı sağlar.
· İsteklerinizi yapma gücü verir.
· Zihin açıklığı sağlar.